1. WHO. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO/FAO expert consultation, Geneva, 28 January – 1 February 2002. WHO Technical Report Series 916 Publ., 2003.
2. WHO&FAO. Human energy requirements. Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation Rome, 17 – 24 October 2001. World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations, United Nations University Publ., 2004.
3. Food-Based Dietary Guidelines in Europe. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/topic/food-based-dietary-guidelines-europe_en
4. Nordic Nutrition Recommendations. Integrating nutrition and physical activity. Published 2012. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:704251/FULLTEXT01.pdf
5. Updating of the PNNS guidelines: revision of the food-based dietary guidelines. ANSES opinion. Collective expert report 12 December 2016. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.anses.fr/en/content/ansess-opinion-and-report-updating-pnns-guidelines-revision-food-based-dietary-guidelines.
6. EFSA Dietary reference values for nutrients: Summary report. Published 2017. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/sp.efsa.2017.e15121
7. Dietary Guidelines for Americans, 2020 – 2025. 9th Edition. Published 2021. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.dietaryguidelines.gov
8. Health Canada. Dietary Reference Intakes Tables. Published 2010. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/healthy-eating/dietary-reference-intakes/tables.html
9. Dietary Guidelines, UK. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.gov.uk/government/publications/the-eatwell-guide
10. National Institute of Nutrition. Dietary Guidelines for Indians. Published 2020, [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.nin.res.in/downloads/DietaryGuidelinesforNINwebsite.pdf
11. Overview of Dietary Reference Intakes for Japanese. Published 2015. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.mhlw.go.jp/file/06-Seisakujouhou-10900000-Kenkoukyoku/Overview.pdf
12. Eating and Activity Guidelines for New Zealand Adults. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.health.govt.nz/publication/eating-and-activity-guidelines-new-zealand-adults
13. The Australian Dietary Guidelines. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.health.gov.au/sites/default/files/australian-dietary-guidelines.pdf
14. WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children. Published 2012. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.who.int/publications-detail-redirect/9789241504836
15. WHO. Guideline: potassium intake for adults and children. Published 2012. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.who.int/publications/i/item/9789241504829
16. WHO. Draft WHO Guidelines: Saturated fatty acid and trans-fatty intake for adults and children. Published 2018. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://extranet.who.int/dataform/upload/surveys/666752/files/Draft%20WHO%20SFA-TFA%20guidelines_04052018%20Public%20Consultation(1).pdf
17. WHO. Guideline: Sugars intake for adults and children. Published 2015. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028
18. EFSA. Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the presence of trans fatty acids in foods and the effect on human health of the consumption of trans fatty acids (Request n EFSA-Q-2003-022) adopted on 8 July 2004. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/81
19. Trans Fatty Acids and Health: A Review of Health Hazards and Existing Legislation. The European Parliament's Committee on the Environment, Public Health and Food Safety. Published 2008. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2008/408584/IPOL-JOIN_ET(2008)408584_EN.pdf
20. Hyseni L, et al. Systematic review of dietary trans-fat reduction interventions Bull World Health Organ, 2017; 95: 821 – 830G. doi: 10.2471/BLT.16.189795
21. Единые санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к продукции (товарам), подлежащей санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю). [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.eurasiancommission.org/ru/act/texnreg/depsanmer/sanmeri/Documents/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bb%201%20%d0%95%d0%a1%d0%a2.pdf
22. German Nutrition Society. New reference values for vitamin D. Annals of Nutrition and Metabolism. 2012; 60: 241 – 246.
23. EFSA. Draft Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin D. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/160321.pdf
24. EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for manganese. EFSA Journal. 2013; 11 (11): 3419. doi: 10.2903/j.efsa.2013.3419
25. EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for molybdenum. EFSA Journal. 2013; 1 (8): 3333. doi: 10.2903/j.efsa.2013.3333
26. EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fluoride. EFSA Journal. 2013; 11: 3332. doi: 10.2903/j.efsa.2013.3332
27. WHO. Guidelines for drinking-water quality: fourth edition incorporating the first addendum. Published 2017. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.who.int/publications/i/item/9789241549950
28. EFSA Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal. 2010; 8 (3): 1459. doi: 10.2903/j.efsa.2010.1459
29. WHO. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of a WHO Expert Committee. Published 1995. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://apps.who.int/iris/handle/10665/37003
30. WHO. Body mass index. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi
31. WHO. Waist circumference and waist-hip ratio. Report of a WHO Expert Consultation, Geneva, 8 – 11 December 2008. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.who.int/publications/i/item/9789241501491
32. Mifflin MD, St Jeor ST, Hill LA, et al. A new predictive equation for resting energy expenditure in healthy individuals. The American Journal of Clinical Nutrition. 1990; 51 (2): 241 – 247.
33. Koletzko B, et al. Pediatric Nutrition in Practice. 2nd ed. Karger; 2015. doi: 10.1159/isbn.978-3-318-02691-7
34. Те Morenga L, Mallard S, Mann J. Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ. 2013; 346: e7492. doi: 10.1136/bmj.e7492
35. Bouillon R. Comparative analysis of nutritional guidelines for vitamin D. Nat Rev Endocrinol. 2017; (13): 466 – 479. doi: 10.1038/nrendo.2017.31
36. Коденцова В. М., Мендель О. И., Хотимченко С. А., Батурин А. К., Никитюк Д. Б., Тутельян В. А. Физиологическая потребность и эффективные дозы витамина D для коррекции его дефицита. Современное состояние проблемы // Вопросы питания. 2017. Т. 86. № 2. С. 47 – 62. doi: 10.24411/0042-8833-2017-00033
37. Коденцова В. М., Рисник Д. В. Витамин D: медицинские и социально-экономические аспекты // Вопросы диетологии. 2017. Т. 7. № 2. С. 33 – 40. doi: 10.20953/2224-5448-2017-2-33-40
38. Дедов И. И., Мельниченко Г. А., Пигарова Е. А. и др. Клинические рекомендации «Дефицит витамина D у взрослых: диагностика, лечение, профилактика». М.: Минздрав России, 2015. 75 с.
39. Rosanoff A, Dai Q, Shapses SA. Essential Nutrient Interactions: Does low or suboptimal magnesium status interact with vitamin D and/or calcium status? Adv Nutr. 2016; 7 (1): 25 – 43. doi: 10.3945/an.115.008631
40. Dai Q, Zhu X, Manson JE, et al. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2018; 108 (6): 1249 – 1258. doi: 10.1093/ajcn/nqy27
41. WHO. Effect of increased potassium intake on cardiovascular disease, coronary heart disease and stroke. Published 2012. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/79334/9789241504867_eng.pdf?sequence=1
42. WHO. Effect of increased potassium intake on blood pressure, renal function, blood lipids and other potential adverse effects. Published 2012. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/79331/9789241504881_eng.pdf?sequence=1
43. Davis CK, Laud PJ, Bahor Z, at al. Systematic review and stratified meta-analysis of the efficacy of camosine in animal models of ischemic stroke. Journal of cerebral blood flow and metabolism. 2016; 36 (10): 1686 – 1694.
44. Девятов А. А., Федорова Т. Н., Стволинский С. Л., Рыжков И. Н., Ригер Н. А., Тутельян В. А. Исследование нейропротекторных механизмов действия карнозина при экспериментальной фокальной ишемии/реперфузии // Биомедицинская химия. 2018. Т. 64. № 4. С. 344 – 348. doi: 10.18097/PBMC20186404344
45. Berezhnoy DS, Stvolinsky SL, Lopachev AV, at al. Camosine as an effective neuroprotector in brain pathology and potential neuromodulator in normal conditions. Amino acids. 2019; 51 (1): 139 – 150.
46. Wu G. Important roles of dietary taurine, creatine, carnosine, anserine and 4-hydroxyproline in human nutrition and health. Amino Acids. 2020; 52 (3): 329 – 360.
47. Тутельян В. А., Лашнева Н. В. Биологически активные вещества растительного происхождения. Катехины: пищевые источники, биодоступность, влияние на ферменты метаболизма ксенобиотиков // Вопросы питания. 2009. Т. 78. № 4. С. 4 – 21.
48. Тутельян В. А., Лашнева Н. В. Биологически активные вещества растительного происхождения. Флаваноны: пищевые источники, биодоступность, влияние на ферменты метаболизма ксенобиотиков // Вопросы питания. 2011. Т. 80. № 5. С. 4.
49. Аксенов И. В., Авреньева Л. И., Гусева Г. В. и др. Влияние кверцетина на защитный потенциал крыс при повышенном содержании фруктозы в рационе // Вопросы питания. 2018. Т. 87. № 5. С. 6 – 12.
50. Мжельская К. В., Трусов Н. В., Гусева Г. В., Аксенов И. В., Кравченко Л. В., Тутельян В. А. Изучение влияния кверцетина на экспрессию генов ферментов углеводного и липидного обмена в печени крыс, получавших высокофруктозный рацион // Бюллетень экспериментальной биологии и медицины. 2019. Т. 167. № 2. С. 218 – 222.
51. Эллер К. И., Перова И. Б., Рылина Е. В., Аксенов И. В. Биологически активные вещества // Нутрициология и клиническая диетология: национальное руководство / под ред. В. А. Тутельяна, Д. Б. Никитюка. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2020. С. 144 – 161.
52. СанПиН 2.1.3684-21 «Санитарно-эпидемиологические требования к содержанию территорий городских и сельских поселений, к водным объектам, питьевой воде и питьевому водоснабжению, атмосферному воздуху, почвам, жилым помещениям, эксплуатации производственных, общественных помещений, организации и проведению санитарно-противоэпидемических (профилактических) мероприятий».
53. Межгосударственный стандарт ГОСТ 30494-2011 «Здания жилые и общественные. Параметры микроклимата в помещениях» (введен в действие приказом Федерального агентства по техническому регулированию и метрологии от 12 июля 2012 г. № 191-ст).
54. Шевелева С. А., Куваева И. Б., Ефимочкина Н. Р., Маркова Ю. М., Просянников М. Ю. Микробиом кишечника: от эталона нормы к патологии // Вопросы питания. 2020. Т. 89. № 4. С. 35 – 51. doi: 10.24411/0042-8833-2020-10040
55. Погожева А. В., Шевелева С. А., Маркова Ю. М. Роль пробиотиков в питании здорового и больного человека // Лечащий врач. 2017. N. 5. С. 67. [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://www.lvrach.ru/2017/05/15436730
56. Шендеров Б. А. Медицинская микробная экология и функциональное питание: в 3 т. Т. 1. Микрофлора человека и животных и ее функции. М.: Грантъ, 1998. 288 с.
57. Шендеров Б. А. Медицинская микробная экология и функциональное питание: в 3 т. Т. 3. Пробиотики и функциональное питание. М.: Грантъ, 1998. 287 с.
58. Shortt C, Hasselwander O, Meynier A, et al. Systematic review of the effects of the intestinal microbiota on selected nutrients and non-nutrients. European journal of nutrition. 2018; 57 (1): 25 – 49. doi: 10.1007/s00394-017-1546-4
59. Ситкин С. И., Ткаченко Е. И., Вахитов Т. Я. Метаболический дисбиоз кишечника и его биомаркеры // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. 2015. № 12 (124). С. 6 – 29.
60. Ситкин С. И., Вахитов Т. Я., Ткаченко Е. И., и др. Микробиота кишечника при язвенном колите и целиакии // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. 2017. № 1. С. 8 – 30. [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://www.nogr.org/jour/article/view/359
61. Grigg JB, Sonnenberg GF. Host-microbiota interactions shape local and systemic inflammatory diseases. J Immunol. 2017; 198 (2): 564 – 571. doi: 10.4049/jimmunol.1601621
62. Каштанова Д. А., Ткачева О. Н., Попенко А. С. и др. Состав микробиоты кишечника и его взаимосвязь с факторами риска сердечно-сосудистых заболеваний среди относительно здоровых жителей Москвы и Московской области // Кардиоваскулярная терапия и профилактика. 2017. Т. 16. № 3. С. 56 – 61. doi: 10.15829/1728-8800-2017-3-56-61
63. Ткач С. М., Дорофеева А. А. Соотношение основных филотипов кишечной микробиоты у больных сахарным диабетом 2 типа // Клiнiчна ендокринологiя та ендокринна хiрургiя. 2018. № 3 (63). С. 7 – 14. doi: 10.24026/1818-1384.3(63).2018.142668
64. Zhang W, Li J, Lu S, et al. Gut microbiota community characteristics and disease related microorganism pattern in a population of healthy Chinese people. Scientific Reports. 2019; 9: 1594. doi: 10.1038/s41598-018-36318-y
65. Huse SM, Ye Y, Zhou Y, et al. Core Human Microbiome as Viewed through 16S rRNA Sequence Clusters. PLOS ONE. 2012; 7 (6): 34242. doi: 10.1371/journal.pone.0034242
66. Vemuri R, Shankar EM, Chieppa M, et al. Beyond just bacteria: functional biomes in the gut ecosystem including virome, mycobiome, archaeome and helminthes. Microorganisms. 2020; 8 (4): 483. doi: 10.3390/microorganisms8040483
67. Wesolowska-Andersen A., et al. Choice of bacterial DNA extraction method from fecal material influences community structure as evaluated by metagenomic analysis. Microbiome. 2014; 2 (1): 19.
68. Huttenhower C, Gevers D, Knight R, et al. Human Microbiome Project Consortium. Structure, function and diversity of the healthy human microbiome. Nature. 2012; 486: 207 – 214
69. Wexler AG, Goodman AL. An insider's perspective: Bacteroides as a window into the microbiome. Nat Microbiol. 2017; 2: 17026.
70. Classification of domains and phyla – Hierarchical classification of prokaryotes (bacteria): Version 2.0. LPSN. Published 2018. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.bacterio.net/-classifphyla.html#proteobacteria
71. Mariat D, Firmesse O, Levenez F, et al. The Firmicutes/Bacteroidetes ratio of the human microbiota changes with age. BMC Microbiol. 2009; 9 (9): 123. doi: 10.1186/1471-2180-9-123
72. Ottman N, Smidt H, de Vos WM, Belzer C. The function of our microbiota: who is out there and what do they do? Frontiers in cellular and infection microbiology. 2012; 2: 104. doi: 10.3389/fcimb.2012.00104
73. Venkatesh Mani et al. Dietary oil composition differentially modulates intestinal endotoxin transport and postprandial endotoxemia. Nutrition&Metabolism. 2013; 10: 6. doi: 10.1186/1743-7075-10-6
74. Okada Y, et al. Anti-inflammatory effects of the genus Bifidobacterium on macrophages by modification of phospho-I kappaB and SOCS gene expression. Int. J. Exp. Pathol. 2009; 90 (2): 131 – 140.
75. Abern PP, Maloy KJ. Understanding immune-microbiota interactions in the intestine. Immunology. 2019; 159 (1): 4 – 14. doi: 10.1111/imm.13150
76. Helmut Brade. Endotoxin in Health and Disease. (NY): Marcel Dekker Basel, 1999.
77. Куваева И. Б. Характеристика функционального состояния микроэкологической и иммунологической системы у детей в норме и при патологии. Теоретические и клинические аспекты науки о питании. М., 1985. Т. 4. С. 132 – 146.
78. Орлова Н. Г. Ферменты и иммунные белки желудочно-кишечного тракта у детей с различными клиническими проявлениями пищевой аллергии: дис. ... канд. мед. наук. Москва; 1986. 131 с.
79. Kuvaeva IB, Orlova NG, Borovik TE, et al. Microecology and local immune and nonspecific defensive proteins depending of different nutrition. Die Nahrung. 1987; 31 (5/6): 457 – 463.
80. Dominguez-Bello MG, Godoy-Vitorino F, Knight R, et al. Role of the microbiome in human development. Gut. 2019; 68 (6): 1108 – 1114. doi: 10.1136/gutjnl-2018-317503
81. Menizibeya O. The Gut Microbiota-brain Signaling: Behavioral Abnormalities of The Gut Microbiota Underlie Alzheimer's Disease Development and Progression. Dictatorship or Bidirectional Relationship. Journal of Research in Medical and Dental Science. 2018; 6 (5): 246 – 263.
82. Shafquat A, Joice R, Simmons SL, Huttenhower C. Functional and phylogenetic assembly of microbial communities in the human microbiome. Trends microbiol. 2014: 22 (5): 261 – 266. doi: 10.1016/j.tim.2014.01.011
83. Кулагина Е. В. Видовой состав бактерий порядка Bacteroidales в микрофлоре кишечника у здоровых людей и характеристика плазмиды, выделенной из B. uniformis: автореферат дис. ... канд. мед. наук. М., 2014. 24 с.
84. Попенко А. С. Биоинформационное исследование таксономического состава микробиоты кишечника человека: дис. ... канд. биол. наук. Москва; 2014. 140 с.
85. Mills S, Stanton C, Lane JA, Smith GJ, Ross RP. Precision nutrition and the microbiome. Part I: Current state of the science. Nutrients. 2019; 11 (4): 923. doi: 10.3390/nul1040923
86. Shenderov BA. Gut indigenous microbiota and epigenetics. Microbial ecology in health and disease. 2012; 23 (1): 171 – 195. doi: 10.3402/mehd.v23i0.17195
87. Koh A, De Vadder F, Kovatcheva-Datchary P, et al. From dietary fiber to host physiology: short-chain fatty acids as key bacterial metabolites. Cell. 2016; 165(6): 1332 – 1345. doi: 10.1016/j.cell.2016.05.041
88. Boets E, Gomand SV, Deroover L, et al. Systemic availability and metabolism of colonic-derived short-chain fatty acids in healthy subjects: a stable isotope study. The Journal of physiology. 2017; 595 (2): 541 – 555
89. Затевалов А. М., Селькова Е. П., Гудова Н. В., Оганесян А. С. Возрастная динамика продукции короткоцепочечных жирных кислот кишечной микробиотой у пациентов, не имеющих гастроэнтерологических заболеваний. Альманах клинической медицины. 2018. Т. 46. № 2. С. 109 – 117. doi: 10.18786/2072-0505-2018-46-2-109-117
90. Курмангулов А. А., Дороднева Е. Ф., Исакова Д. Н. Функциональная активность микробиоты кишечника при метаболическом синдроме // Ожирение и метаболизм. 2016. Т. 13. № 1. С. 16 – 19. doi: 10.14341/omet2016116-19
91. Cani PD, Van Hul M, Lefort C, et al. Microbial regulation of organismal energy homeostasis. Nature metabolism. 2019; 1 (1): 34 – 46. doi: 10.1038/s42255-018-0017-4
92. Verbeke KA, Boobis AR, Chiodini A, et al. Towards microbial fermentation metabolites as markers for health benefits of prebiotics. Nutrition research reviews. 2015; 28 (1): 42 – 66. doi: 10.1017/S0954422415000037
93. Куваева И. Б., Ладодо К. С. Микроэкологические и иммунные нарушения у детей: диетическая коррекция. М.: Медицина, 1991. 240 с.
94. Klimenko NS, Tyakht AV, Popenko AS, et al. Microbiome responses to an uncontrolled short-term diet intervention in the frame of the citizen science project. Nutrients. 2018; 10 (5): 576. doi: 10.3390/nul0050576
95. Tyakht AV, Kostryukova ES, Popenko AS, et al. Human gut microbiota community structures in urban and rural populations in Russia. Nat Commun. 2013; 4: 2469. doi: 10.1038/ncomms3469
96. D, Vesna T, Lidija , et al. The human microbiome in health and disease. Signa Vitae. Croatian International symposium on intensive care medicine / V. (ed.). Brijuni, Hrvatska, 2017. P. 42 – 43. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.bib.irb.hr/928447
97. Lloyd-Price J, Abu-Ali G, Huttenhower C. The healthy human microbiome. Genome medicine. 2016; 8 (1): 51. doi: 10.1186/s13073-016-0307-y
98. Xu Z, Knight R. Dietary effects on human gut microbiome diversity. British Journal of Nutrition. 2015; 113 (S1): S1 – S5. doi: 10.1017/S0007114514004127
99. Амерханова А. М. Научно-производственная разработка новых препаратов-синбиотиков и клинико-лабораторная оценка их эффективности: автореф. дис. ... д-ра биол. наук. Москва; 2009. 48 с.
100. Максимова О. В. Оценка микробиоты кишечника у детей с аллергическими заболеваниями в зависимости от массы тела: автореф. дис. канд. биол. наук. Москва; 2015. 25 с.
101. Кафарская Л. И., Шуникова М. Л., Ефимов Б. А. и др. Особенности формирования микрофлоры у детей раннего возраста и пути ее коррекции с помощью пробиотиков // Педиатрическая фармакология. 2011. Т. 8. № 2. С. 94 – 98.
102. Багрянцева О. В., Каламкарова Л. И., Рокутова А. В., Азнаметова Г. К., Идрисова Р. С. Диагностика дисбактериоза кишечника по спектру фекальных аминокислот // Журнал микробиологии. 1999. № 4. С. 67 – 69.
103. Беляева Е. А. Микробиота кишечника коренного жителя Центрального федерального округа Российской Федерации как основа для создания региональных пробиотических препаратов: автореф. дисс. ... биол. наук. Москва; 2014. 24 с.
104. Lavelle A, Hoffmann TW, Pham HP, et al. Baseline microbiota composition modulates antibiotic-mediated effects on the gut microbiota and host. Microbiome. 2019; 7 (1): 1 – 13. doi: 10.1186/s40168-019-0725-3
105. Руш К., Руш Ф. Микробиологическая терапия. Теоретические основы и практическое применение: Пер. с нем. М.: Арнебия, 2003. 153 с.
106. Cox LM, Yamanishi S, Sohn J, et al. Altering the intestinal microbiota during a critical developmental window has lasting metabolic consequences. Cell. 2014; 158 (4): 705 – 721. doi: 10.1016/j.cell.2014.05.052
107. Trasande L, Blustein J, Liu M, Corwin E, Cox LM, Blaser MJ. Infant antibiotic exposures and early-life body mass. Int. J. Obes (Lond). 2013; 37 (1): 16 – 23. doi: 10.1038/ijo.2012.132
108. Maynard C, Weinkove D. The Gut Microbiota and Ageing. In Biochemistry and Cell Biology of Ageing: Part Biomedical Science; 2018. doi: 10.1007/978-981-13-2835-0
109. Никитюк Д. Б. Антропонутрициология: развитие идей основоположников нового научного направления // Вопросы питания. 2020. Т. 89. № 4. С. 82 – 88. doi: 10.24411/0042-8833-2020-10044
110. WHO. Child growth standards. Published 2006. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.who.int/tools/child-growth-standards
111. Оценка физического развития детей и подростков: методические рекомендации / [Российская ассоциация эндокринологов; авторы-составители: Петеркова В. А. и др.]. М., 2017. 96 с.
112. Диагностика и лечение ожирения у детей и подростков // В кн.: Федеральные клинические рекомендации (протоколы) по лечению детей с эндокринными заболеваниями / Под ред. И. И. Дедова и В. А. Петерковой. М.: Практика, 2014. С. 163 – 183.